Payrolling als oplossing in de huidige ZZP tendens

Payrolling als oplossing in de huidige ZZP tendens

Vanaf 1 mei zijn de regels omtrent ZZP’ers (zelfstandige zonder personeel) in werking getreden. ZZP’ers zullen hun geldzaken anders moeten regelen. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland krijgen hiermee te maken. Een payrollbedrijf kan hierin soelaas bieden. Bij payrolling neemt een payrollbureau alle rompslomp rondom salarisadministratie over van een opdrachtgever.

Schijnzelfstandigheid tegengaan

De regels omtrent de VAR, de verklaring arbeidsrelatie, zijn veranderd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Het is gebleken dat er in Nederland veel gebruik werd gemaakt van de VAR om te voorkomen dat werkgevers premies zouden moeten afdragen voor degenen die werkzaam waren voor deze werkgevers. Denk hierbij aan de constructies die in het nieuws waren, zoals bij PostNL en bij bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties. Volgens de Belastingdienst zou deze ontwikkeling beter zijn voor ZZP’ers. In de oude situatie werd door middel van de VAR door de zelfstandige verklaard dat er sprake was van een arbeidsrelatie met de opdrachtgever. De ZZP’er was in deze situatie financieel verantwoordelijk voor eventuele risico’s. In de nieuwe situatie zou de opdrachtgever juist meer risico lopen.

Meer financiële zekerheid

Voor freelancers en andere zelfstandigen kan het in de arm nemen van een payrollbedrijf ook uitkomst bieden. Door het overnemen van de financiële administratie van de zelfstandige kan laatstgenoemde gewoon aan het werk blijven zonder dat er meer geregel en onzekerheid bij komt kijken. Voor een deel van de zelfstandige werkenden in Nederland zou dit een aantal voordelen kunnen opleveren. Zo worden er premies afgedragen voor werknemers verzekeringen en hierdoor hebben de werkenden recht op een uitkering in geval van werkloosheid of bijvoorbeeld zwangerschap. Daarnaast weten deze werkenden zeker dat zij uitbetaald zullen worden. In tegenstelling tot het zelfstandig ondernemerschap biedt dit aanzienlijk meer financiële zekerheid.

Kritiek

Er is ook kritiek op de huidige tendens. De heer Post die werkzaam is bij Stichting ZZP Nederland heeft een aantal kanttekeningen geplaatst bij deze ontwikkelingen. De heer Post zei in een interview met NPO Radio 1, ondermeer, dat er geen sprake meer is van zelfstandig ondernemerschap, maar gewoon van werknemerschap in de zin van een uitzend overeenkomst.
Ondanks de kritiek zou voor een deel van de zelfstandigen en opdrachtgevers een boel onzekerheid kunnen worden weggenomen door samen te werken met een bedrijf dat payrolling uitvoert. Bij J&M Personeelsdiensten hebben we daar veel ervaring mee en wij zouden graag uitkomst bieden in deze situatie. De zelfstandige blijft een vrije ondernemer in dienst van ons payrollbedrijf en behoudt zijn autonomie. Voor een opdrachtgever betekent dit dat de financiële risico’s gedragen worden door J&M Personeelsdiensten. Een opdrachtgever kan nog steeds flexibel zijn in het in de arm nemen van zelfstandigen doordat er op opdracht basis wordt gewerkt.

Is payrollen iets voor u?

Wilt u weten wat payrolling voor u kan betekenen als zelfstandige? Of bent u opdrachtgever en wilt u graag meer zekerheid voor uzelf en degenen met wie u werkt, neem dan ook eens contact op met J&M Personeelsdiensten. Neem eens een kijkje op: jmpersoneelsdiensten.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *