Nederlandse economie: van magere jaren naar vette jaren

Nederlandse economie: van magere jaren naar vette jaren

De crisis te boven

De Nederlandse economie draait weer goed. Het aantal banen neemt toe, we hebben te maken met een ‘gezonde’ hoeveelheid werklozen in Nederland en onze koopkracht neemt toe. Nederland lijkt eindelijk de crisis bovenop te zijn. Wat zijn eigenlijk de redenen waardoor we de magere jaren voorbij lijken te zijn? Lees er meer over in dit blog.

De motoren van de Nederlandse economie

Er zijn drie pijlers die de welvaart en groei van de Nederlandse economie als het ware aanjagen. Export, investeringen door bedrijven en overheid, en de bestedingen door consumenten. Elk jaar verschilt het welke motor harder of zachter draait. Dit hangt met vanalles samen. Denk aan de wereldhandel, de koers van de euro, de algehele wereldeconomie. Vraag en aanbod, beschikbare financiële ruimte van de overheid. En als consument kijken wij natuurlijk in onze portemonnee: ons loonstrookje en onze (vaste) lasten. Afgelopen vijf jaar zijn al deze motoren een voor een aangeslagen en hebben ons naar het niveau gebracht waar we nu zijn.

Vooruitzichten voor 2017

Uit onderzoek van het Centraal PlanBureau zal de economie volgend jaar met 2,1 procent groeien. Met als belangrijkste motor de huishoudens. We hebben meer te besteden, meer mensen hebben een baan en de lonen stijgen. Deze consumptie wordt verder aangewakkerd vanwege groei op de huizenmarkt. Anderzijds stijgt de koopkracht volgend jaar met 0,7 procent. Dit is minder dan vorig jaar, vanwege de oplopende inflatie. Ook de hogere zorgpremies drukken onze koopkracht.

Dalende werkloosheid

Voor het eerst sinds maart 2012 is de werkloosheid onder de 500.000 gezakt. Ook verwacht het Centraal PlanBureau dat de werkloosheid volgend jaar verder zal dalen. Door de aantrekkende economie, voeren bedrijven hun productie op en hebben hier meer mankracht voor nodig. Er worden tevens wetten aangenomen waardoor het voor werkgevers aantrekkelijker wordt mensen aan te nemen en ook het flexwerken biedt een hoop voordelen op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Meer weten?

Heeft u vragen over het aannemen van personeel, wetswijzigingen of de mogelijkheden van flexwerken? Neem dan eens een kijkje op de website van J&M Personeelsdiensten. U kunt hier als ondernemer terecht maar ook als werknemer kunt u uw vraag neerleggen bij de gespecialiseerde medewerkers van J&M Personeelsdiensten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *