Ontslagvergoeding: waar heeft u recht op?

Ontslagvergoeding: waar heeft u recht op?

Bent u ontslagen? Dan is dit ontzettend vervelend, vooral wanneer u dit helemaal niet had zien aankomen. Een onverwachts ontslag heeft niet alleen een emotionele, maar ook een financiële impact. Deze kunt u echter beperken door middel van de ontslagvergoeding. Deze overbrugt de periode tussen uw ontslag en een nieuwe baan. Sinds dit jaar heeft de overheid een aantal veranderingen ingevoerd. Een advocaat op het gebied van arbeidsrecht kan u hier meer over vertellen.

Veranderingen

Heeft u 2 jaar of langer in loondienst gewerkt? En werkte u hier meer dan 12 uur per week? Dan heeft u sinds dit jaar recht op een ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding staat ook wel bekend als een gouden handdruk of transitievergoeding. Bij ontslag kunt u onderhandelen over de hoogte van deze vergoeding.

De financiële impact verminderen

Met de nieuwe ontslagvergoeding wordt ook de financiële impact van uw ontslag flink verminderd. Uw werkgever betaalt deze vergoeding alleen als u niet op staande voet bent ontslagen. Als u het ontslag zelf heeft veroorzaakt, dan krijgt u dus geen transitievergoeding. Uw werkgever dient u deze vergoeding te betalen als hij u ontslaat. U kunt de transitievergoeding voor diverse zaken inzetten, zoals omscholing. Vooral als u wat ouder bent, is het belangrijk om een omscholingscursus te volgen. Hier kunt u de transitievergoeding voor gebruiken. Zo heeft u meer kansen om sneller een baan te vinden.

Onderhandelen over de vergoeding

U kunt de hoogte van de ontslagvergoeding verhogen door te benadrukken hoe lang u bij het bedrijf heeft gewerkt en welke loyale en trouwe werknemer u altijd was. Het is ook een optie om aan te geven dat het redelijk slecht gaat met de branche en dat u hierdoor een miniemere kans op een baan heeft. Een andere gegronde reden om over de vergoeding te onderhandelen is het afspiegelingsbeginsel. Als uw werkgever meer mensen heeft ontslagen en zich niet aan deze regel heeft gehouden, kunt u meer ontslagvergoeding van hem eisen.

De kantonrechtersformule

Als uw werkgever niet in de financiële problemen zit, dan zal hij de ontslagvergoeding berekenen aan de hand van de kantonrechtersformule. Het aantal gewogen dienstjaren, de beloning per maand en de correctiefactor bepalen de hoogte van de vergoeding.

Geen belasting betalen

De werkgever moet de overeengekomen transitievergoeding in een keer op uw rekening overmaken. De vergoeding wordt opgeteld bij uw inkomen. Hierdoor loopt u het risico om in de hoogste belastingschijf terecht te komen. Als u de vergoeding gebruikt voor bijvoorbeeld omscholing of een sollicitatiecursus, dan hoeft u hier geen belasting over te betalen.

Controleer de vaststellingsovereenkomst

Bent u het eens geworden over de ontslagvergoeding? Laat de overeenkomst over de vergoeding dan altijd eerst door een juridische specialist controleren. Zo loopt u geen risico dat u een overeenkomst tekent die niet in uw voordeel is. Lopen de onderhandelingen vast? Ook dan is het een advies om een expert in te zetten die is gespecialiseerd in ontslag- en arbeidsrecht. Deze weet precies waar u recht op heeft en kan uw ontslag snel afhandelen. Zo kunt u snel weer een frisse start maken!

Reageren is niet mogelijk.